Lasersko skidanje dioptrije.

Iskustvo vezano za lasersko skidanje dioptrije.

Pronađite očnu kliniku u kojoj možete uraditi operaciju:

Mnogi,meni bliski ljudi znaju da sam 17.oktobra 2012. radio lasersko skidanje dioptrije. Da ne bih iznova prepričavao svoje iskustvo, rešio sam da napišem tekst kako bih pomogao svima koji imaju dilemu da li da se podvrgnu tom zahvatu. Intervenciju sam radio u Očnoj bolnici Profesional u Zemunu kod doktorke i direktora bolnice- Gordane Suvajac. Prvo što sam obavio je veoma detaljan pregled. Oko sat i po vremena sam šetao između ordinacija, gde me je pregledalo nekoliko doktora sa raznim uređajima. Na kraju sledi finalni pregled koji je obavila lično dr Suvajac. Ukratko mi je objasnila da je taj deo pregleda najvažniji i da ću slično iskustvo imati na samoj operaciji. Usledilo je žešće maltretiranje očiju…Ne bih detaljno opisivao ali je bilo poprilično neprijatno. Ako taj deo pregurate bez problema, stekli ste polovinu iskustva sa operacije 🙂 Posle toga sledi informativni razgovor, gde su mi razjasnili sve detalje i rizike koje operacija nosi. Iz mora podataka sam razumeo da će mi raditi LASIK metodu, za koju sam čitao da je bolja od PRK, što mi je bilo najbitnije. *o čemu se radi pogledajte na linkovima koje sam dao.

Intervencija lasersko skidanje dioptrije je zakazana za 17.oktobar.
Bitna napomena je da 3 nedelje pre operacije ne smete nositi gaspropusna kontaktna sočiva. Za meka sočiva taj period kraći (oko 10 dana).

Dan operacije je ubrzo stigao.
Nakon polusatnog pregleda i jedne tablete bensedina sam bio spreman da udjem u operacionu salu. Pošto je jako bitno da se opustite, mislim da je bensedin obavezan.

Iskustvo sa laserskog skidanja dioptrije

Iskustvo sa laserskog skidanja dioptrije

U sali sam prvo primetio “spejs šatl”  uređaj okužen sa nekoliko doktora.
Intervenciju izvodi dr Suvajac.
Kreće sa ukapavanjem lokalne anestezije u oči, a zatim ih zasipaju sa raznim tečnostima.
Oči su mi sve vreme otvorene, a pri tome im pomažu posebni držači kapaka.
Imao sam manjih problema oko položaja tela na stolu, pa su me u par navrata pomerali i nameštali kako im odgovara.
U jednom momentu kreće pomalo iritirajući zvuk lasera i ubrzo osetim blagi miris paljevine.
Ostajem potpuno slep na desno oko, što znači da mi je skinut poklopac (flap) sa rožnjače.

Priznajem da sam u tom momentu bio pomalo ukočen i poplašen, ali sam znao da moram da se kontrolišem i ne dozvolim sebi da paničim.

lasersko skidanje dioptrijeLaser nastavlja da radi još neko vreme, dok jedan od doktora odbrojava sekunde i daje mi podršku da izdržim još malo. Mislim da zahvalnost dugujem mladom dr Vladimiru.

Nakon par minuta prelaze ne levo oko. Ista situacija se ponavlja : jako svetlo, zvuk lasera, miris paljevine, gubitak vida na par sekundi…

U oba oka mi stavljaju zaštitna silikonska sočiva, nalik na meka.
Cenim je prošlo oko 15 minuta od momenta kada sam legao na operacioni sto, do momenta kada me je doktorka Suvajac pitala:“Koliko ima sati?” i rukom pokazala na zidni časovnik.
Mutnim i vodnjikavim pogledom sam video brojeve i mislim da sam samo prokomentarisao:”Auuu, ladno vidim”.

Vode me u zamračenu ordinaciju i vrše još jedan pregled.
Ispostavilo se da mi je u nekom momentu upala trepavica u oko i zapala ispod zaštitnog sočiva, pa su morali da ga skidaju i stavljaju novo.
Pošto me je bensedin uveliko “radio” ne sećam se da li je bilo još ispitivanja, ali znam da su me ubrzo ispratili kući.
Stavio sam tamne sunčane naočare i zavalio se na suvozačevo mesto.
Imao sam osećaj da mogu odmah da vozim ali nisam imao nameru da pokušavam.


Za prvo veče su mi dali plastične štitnike očiju, koje sam stavio pred spavanje. Pored toga dobio sam 4 različite bočice kapi. Ništa od navedenog se ne plaća.
Sutradan je sledila prva kontrola i skidanje zaštitnih sočiva.  Nakon toga sam mirovao 7 dana i nisam išao na posao. Tamne naočare sam nosio skoro non stop, dok sam bio budan. Na skoro svakih jedan sat sam stavljao neke od kapi.

Činjenica da je danas dvadeseti dan od intervenicije i da uveliko radim na računaru, govori o brzini i efikasnosti ovog zahvata.
Besplatne kontrole ću imati na mesec dana, tri i šest meseci od zahvata.
Od terapije trenutno koristim samo “Refresh” veštačke suze u momentima kada osetim da mi se vid pomalo zamuti, što je očekivano..
Ne preporučuju bavljenje fizičkim i sportskim aktivnostima u prvih mesec dana, a oko dva meseca je zabranje kupanje na bazenima. Nema potrebe da objašnjavam koliko će mi “nove oči” značiti prilikom vožnje bicikla, kao i drugih sportskih aktivnosti.

Ako vam novčana sredstva dozvoljavaju, oslobodite se naočara, sočiva i ostalih pomagala.
Na svu sreću, ovaj deo medicine je dovoljno napredovao, da za jedan dan rešite dugogodišnje probleme sa vidom.
Cena koju sam platio je ništa u odnosu na orlovski vid koji sada imam 🙂