Evo, javno priznajem da sam se skoro us… od straha.
Prvi put u životu sam se ovako poplašio za svoj život, život moje porodice, za svoju imovinu, za imovinu u ljude u svom selu… 
Prvo polazimo od sebe, zar ne, ako ćemo iskreno?
Nisam paničar, ali kada sam se u petak popodne lično uverio da Sava raste u proseku 5 cm na sat, ozbiljno sam se zabrinuo.
Tako je bilo iz sata u sat prema informacijama koje smo dobijali od lokalnog ribolovca, čoveka koji poznaje Savu u Jarku kao svoj džep. U jednom momentu mi je prišao i lepo rekao, “mene niko ništa ne pita” i okrenuo se i otišao, jer je povučen i nenametljiv tip čoveka.

Komentari koji su dolazili sa svih strana : “ma neće to kod nas, ma nema šanse, mi smo na visini…” mi nisu ulivali neku sigurnost.
Pogotovu što znam da je Jarak na nadmorskoj visini od 80m, a ne na planini od 800 mnv. Posebno što su komenari dolazili i od onih koji ni ne znaju šta znači MNV, niti na kojoj je Jarak visini.
Znam da je moja kuća na oko 80-81mnv, kao i celo selo manje više.
Imamo dobru visinu u odnosu na Savu, ali uznemirujuća je činjenica da ta visina raste iz sata u sat. Otkud znam kad će stati?
Kada tome dodamo da se selo Jarak nalazi između 3 vode, Save, kanala Jarčine i kanala Kudoš, koje bujaju sa svih strana, okolnosti nisu ni malo prijatne.
Kudoš je prvi počeo da ulazi u dvorišta ljudi koji žive tu blizu.
Sava se približavala nasipu i polako plavila kuće Roma koji žive, iza odbrambenog nasipa (o tim kućama iza nasipa i njhovim dozvolama za gradnju ću posvetiti posebnu pažnju, ali kad i to dođe na red).
Jarčina je takođe rasla i približavala se visini Save.
Počeo sam da cimam ljude sa svih strana, da objavljujem na fejsu, da vučem prolaznike za rukav, dok su me svi gledali kao potpunog ludaka.
Tek nešto kasnije su se i sami uverili da situacija ipak nije tako sjajna.
mnv
Do kraja je dobro ispalo. Imali smo sreće.
(tačnije rečeno,sreće u tuđoj nesreći, jer je puklo u Hrvatskoj).
Valjda ćemo konačno naučiti nešto.

Ali i dalje nije kraj.
Biće tu još mnogo, mnogo posla za sve nas, godinama posle ove katastrofe.
I dosta više sa predpostavkama šta bi bilo kad bi bilo!